torstai 19. marraskuuta 2015

Joulun perinteet


Joulunperinteitä oon tässä miettinyt, että tietyt jutut vaan kuuluu jouluun, mutta voiko joitain juttuja muuttaa? Joulukoristeissa on tietyt mitkä haluan aina laittaa esille (isot pojatkin jo kyseli, että missä nämä koristeet on, kaivoin ne sitten esille), mutta tänä vuonna tuli ajatus josko jotain uuttakin voisi miettiä. Innostuin niin kovasti noita heinäseiväsenkeleitä tekemään, että itsellenikin haluan niitä muutaman jättää. Jäin siinä sitten miettimään, että tänä vuonna meillä tehdään muutenkin joulujuttuja eri tavalla. Meillä on ollut iso tekokuusi (kun oikeeta ei voida ottaa, kun itselleni tulee allergisia oireita siitä, samoin neidille), mutta tänä vuonna meillä on uusi koti, jonne ei edes mahdu suurta kuusta. Eikä isot pojat enään halua kuusta koristella, joten ostamme uuden pienemmän tekokuusen. Kuusen väritys muuttuu, aiemmat sini-hopeiset pallot vaihtuu puna-hopeiseen väritykseen. Näin tässä vähän aika sitten kirjakaupan löytökorista ihanat kuusenpallot, jotka täälläkin jo esittelin ja siitä lähti sitten ajatus, että ostetaan pieni kuusi, niin voidaan tehdä kuuseenkin värin vaihdos. :)


Meillä on ollut perinteenä olla jouluaatto kotona ja meille on tullut mun vanhemmat ja molemmat veljeni, toinen perheineen. Tänä vuonna ruvettiin sitten miettimään, että mitäs jos mentäisiinkin toisen veljeni luokse jouluaaton ateria syömään. Meillä lapset jo niin isoja, että liikkuminen on jo helppoa. Pakettien jakaminen päätettiin niin, että jokainen avaa paketit oman perheen kesken sitten omissa kodeissaan (kenenkään ei tartte raahata paketteja mihinkään). Tähän mennessä kun ollaan syöty ja avattu paketit meillä. Mun mielestä kuulostaa ihan tosi kivalta, että me ollaankin liikkumassa jouluaattona jonnekin muualle. Mitään stressiä ei tästä tule, vaan me nautitaan. Isojen lasten kanssa juteltiin asiasta ja hekin innostuivat. Mä odotan jo ihan innoissani jouluaattoa ja uutta järjestelyä!! <3 Jouluateria täytyy syödä suht aikaisin, että ehdimme sitten omaan kotiin avaamaan paketit alkuillasta ja jokainen saa sitten tutkia niitä vielä illan mittaan ihan rauhassa. Ne asiat, mistä ei jouluaattona haluta luopua, niin on Lumiukon katseleminen telkkarista ja kun julistetaan Joulurauha. Nämä oli selkeät, mitkä halutaan koko porukan voimin katsoa. Lapsillekin nämä oli tärkeät asiat, jotka he toivat esille silloin, kun puhuttiin muualle menemisestä. Me menemme mun vahempien luokse katsomaan nuo ensin ja sen jälkeen jouluaterialle veljeni perheen luokse. He asuvat ihan lähekkäin, joten ei ole tämäkään ongelma. Illalla halutaan meidän oman perheen kesken katsoa Samu Sirkan joulutervehdys. Nämä on ne perinteet mitkä ei vaihdu ja yhteinen jouluateria. Jouluperinteitä voi siis rikkoa vähän. Vaikka aiemmin en ole tämmöisiä oikein halunnut edes ajatella. Nyt ajattelen, että pääasia, että saadaan yhdessä olla jouluaattona. <3 Tapaninpäivänä sitten mun vanhemmat tulevat meille joulukahville.


Tämän joulun alla päätin myös sen, että en meinaa leipoa muuta, kun pipareita ja yhden kuivakakun. Jälkiruuaksi tehdään hedelmäsalaatti. Suklaata ja salmiakkia meillä menee kuitenkin jonkun verrankin... ;P Ne ovat siis tänä vuonna ne meidän perheen herkut. Yksi fb kaverini oli tehnyt Marianne kuivankakun, joten sen ajattelin tehdä meidän joulupöytään. Ohjetta kun katselin, niin on helppo muuntaa maidottomaksi ja gluteenittomaksi. Jos vaan joku täällä meillä viitsisi mua avustaa, niin sitä voitaisiin maistella nyt viikonloppuna, kun juhlimme toiseksi vanhimman synttäreitä. Itse kun en vieläkään voi sähkövatkainta käyttää... Neiti yleensä on todella innokas leipomaan, joten uskoisin, että hänen kanssaan yhdessä saamme kakun tehtyä. Marianne rouhe kun on helppo korvata itse tekemällä Pirkan ranskanpastilli murskalla ja jauhot vaan gluteenittomiksi. Tätä mä odotan kovasti, koska tykkään tosi paljon minttusuklaasta!! Nam!!

Onko teillä muilla muutettu joulunperinteitä?

Oikein ihanaa marraskuun torstaita!! <3

8 kommenttia:

 1. Meillähän joulun aika on vain lomaa. Tykkään silti katsoa tuon Lumiukon ja muutenkin nautitaan yhdessä olosta ja hyvästä ruoasta.
  Ihanaa joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kuitenkin ihanaa, kun saa oman perheen kesken viettää aikaa!! <3 Se on niin ihanaa, kun kellään ei ole kiire mihinkään. Ja hyvä ruoka maistuu aina. :) Lumiukosta on tullut sellainen, minkä meillä haluaa isot pojatkin aina katsoa, vieläkin. Aiemmin se meni aina päällekkäin joulurauhan julistuksen kanssa ja jäi se loppu katsomatta. Mutta nyt sen aika on muutettu niin, että näkee molemmat.
   Kiitos Outi!! <3

   Poista
 2. Meillä on joulusaunan paikkaa alettu muuttaa sen mukaan mikä tuntuu hyvältä. Pitkään oli perinteenä, että sauna oli illalla ennen jouluruokaa. Joku vuosi sitten saunottiinkin aamulla heti puuron jälkeen. Saunoa voi tietysti vaikka kaksi kertaa päivässä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä!! Kyllähän sitä voi saunan lämmittää useammankin kerran päivässä. Onneksi siihen ei ole mitään sääntöä olemassa. :)
   Joskus tuntuu ihan mukavalta vähän rikkoa perinteitä, joistain asioista haluaa pitää kiinni, mutta joitain juttuja on ihan mukava vaihtaa. Ja jos ei tunnu hyvältä, niin seuraavana vuonna voi palata vanhaan. :)

   Poista
 3. Nuorimmaiset on vielä sen verran pieniä, että perinteet on samat. Ja kyllä me aikuiset ollaan kiinnytty perinteisiin. Mutta joskus olen haaveillut, että kun lapset ovat isoja, viettäisi joulun kesämökillä. Pitäisi vain mennä etukäteen lämmittämään kunnolla, vaikka sähköpatteritkin on. Teillähän kuulostaa ihanteelliselta päivänkululta nuo uudet suunnitelmat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä oon haaveillut siitä, että joskus olis ihana viettää porukalla mökkijoulu, mutta se on haavelistalla, eikä välttämättä koskaan toteudukaan. :) Mutta haaveita pitää olla.
   Joistain perinteistä on kyllä niin ihana pitää kiinni, eikä joulu tunnu joululta, jos niitä ei ole. Meillä pitkään isot pojat olivat sitä mieltä, että joulun pitää mennä tietyllä kaavalla ja silloin mentiin niin. Nyt vähän kokeillaan uutta. :) Ennenkun meille lapsia syntyi, niin me käytiin mieheni vanhemmilla syömässä jouluateria ja sitten mun vanhempien luona avattiin paketit. Mutta kun lapsia rupesi olemaan, niin halusin viettää joulua ihan omassa kodissa. <3
   Kyllä mä odotan tosi innoissani tämän vuoden jouluaattoa!! Ihanaa on, kun ollaan koko porukan voimin kasassa. <3

   Poista
 4. Meidän jouluperinteet ovat viime vuosina muuttuneet pikku hiljaa oman lapsen saamisen myötä. Ennen jouluaatto meni suurimmilta osin kyläillen sukulaisilla ja hautausmaa-ajeluilla ajellen, mutta kun meidän tyttö syntyi, halusimme rauhoittaa jouluaaton omaan kotiin. Meillä on sitten mummut ja papat ja ukki käynyt jouluaterialla ja viime vuosina joulupukin vierailukin on kummasti sattunut papan vierailun aikoihin ;) Tänä vuonna tuo joulupukki-asia on tosin ehkä muuttumassa, kun pappa ei taida työkiireiltään ehtiä tulla, että mistäs me pukki saadaan. 5-vuotias kun sitä vielä niin kovasti oottaa :) Mutta monia asioita on pysynyt samanakin vuodesta toiseen. Minulle on myös tärkeää katsoa Joulurauhan julistus ja Lumiukko sekä käydä hautausmaalle viemässä kynttilät. Myös tietyt jouluruuat on pakko olla :) Ei se joulu tunnu joululta, jollei siinä ole mukana myös niitä rakkaita perinteitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli juuri samalla tavalla, että kävimme molempien vanhempien luona jouluaattona ennenkun lapset syntyivät, mutta lasten syntymän jälkeen haluttiin kans rauhottaa aatto ja joulunaika muutenkin.
   Me ollaan käyty hautausmaalla aina aatonaattona ja nyt yritin vähän esittää toivetta, että josko tänä vuonna käytäiskin aattona. Ei saanut ihan kovinkaan suurta kannatusta. Kuulemma haudoilla käynti pitää tehdä aatonaattona ja sit sen jälkeen Mc Donaldsiin syömään ja kylpylään. No tosi kiva perinnehän tämäkin on, joten mennään varmaankin tällä samalla systeemillä tänäkin vuonna. :)
   Mulle itselle on myös tuo Joulurauhan julistuksen kuuleminen todella tärkeää ja haudoilla käynti. Lumiukosta on tullut sellainen yhteinen perinne. Jouluruuista mun joulupöydässä pitää olla kinkku, perunalaatikko ja suolakurkkua. :D Ilman näitä ei joulua tule. ;)
   Oon niin samaa mieltä tuosta, että ei se joulu tunnu joululta, jos ei rakkaita perinteitä ole!! Se on kyllä itsellenikin niin tärkeää!! <3

   Poista