perjantai 12. lokakuuta 2012

Meidän perheen perinteitä

Onpa ihanaa lukea, minkälaisia perinteitä kaikilla on joulun suhteen!! <3 On niin erilaisia juttuja, mutta on myös paljon samanlaisia, niinkun sen kuuluukin mennä.

Meidän perheen perinteisiin on kuulunut aatonaattona joulukuusen koristelu, lapsuuden kodissani joskus koristeltiin myös aatonaattona useimmiten kuitenkin aattona, mieheni lapsuuden kodissa myös koristeltiin vasta aattona kuusi. Meillä kuusena on ollut jo 10 vuotta tekokuusi, kun oikea kuusi allergisoi. Mutta kyllä siitä on oppinut itsekin nauttimaan ja joka kertahan se on ollut erilainen.
Aatonaattona me ollaan käyty haudoilla, kun ovat sen verran kaukana, että ihan aattona ei ehtis kaikkea tehdä. Kun se aatto on muutenkin yhtä hulinaa, niin tuo jätettiin siitä pois. Aatonaattonakin siellä hautausmaalla saa nauttia kynttilöistä, tokikaan ei niin kauniista kynttilämerestä, kun aattona. Lapsuudessa me käytiin haudoilla aina aattona ja sillä aikaa oli tonttu tuonut lahjat kuusen alle. Meillä ei käynyt koskaan joulupukkia. Mieheni ei päässyt pienenä käymään hautausmaalla, koska heidän sukulaisten haudat ovat niin kaukana, että matkaan olisi mennyt monta tuntia. Hänkin on tykännyt kovasti, kun nyt ollaan käyty haudoilla. Tänä vuonna mun tekisi hiukan mieli kävästä tuossa läheisellä hautausmaalla vielä ihan myöhään iltasella. Meidän pikkuinen kummityttö haudattiin keväällä sinne ja olisi ihanaa käydä katsomassa se kynttilämeri ja viedä pienelle tytölle kynttilä. Katsotaan miten tehdään!
Aatonaatoksi ollaan tehty myös sellainen päätös, että mennään koko perheen voimin kylpylään pulikoimaan! :) Se helpottaa joulujännitystä lapsilla ja itsekin siitä saa nauttia, kun väkeä ei siellä silloin juurikaan ole. Tuohon päivään mennessä siis meidän perheessä on kaikki hommat tehtynä. Tämä on siis meidän perheen ihan uusi perinne, josta lapset kyllä pitää huolen, että näin tehdään! ;D

Aattoaamu alkaa sillä, että mä teen hedelmäsalaatin, ihan niinkun mun lapsuuden kodissakin tehtiin! Jos äitini oli töissä aattoaamun, niin mä tein sen hedelmäsalaatin. Hedelmäsalaatti on sellainen, minkä olen halunnut kuuluvan aina jouluun. Ilman sitä ja kinkkua mun jouluni ei tunnu joululta! :D Kinkku meillä onkin paistettu yleensä jo aatonaattona, kun on sen verran pieni, että en viitsi yötä siihen käyttää. Vaikka siinä oliskin ihan oma juttunsa!!
Lapset katsoo aamusta Joulupukin kuumaa linjaa (ihan niinkuin mekin mieheni kanssa katseltiin aina aattoaamuisin) ja sitten, kun alkaa Lumiukko, niin kaikki hommat on siihen mennessä tehtynä, myös pöytä katettu. Lumiukko katsotaan yhdessä perheen kanssa ja sitten kuunnellaan perään Joulurauhan julistus. Joulurauhan julistus katsotaan joko mun vanhempien kanssa yhdessä (lapset usein toivoo, että mummo ja pappa tulis jo kuuntelemaan meille sen) sekä mun toinen veli on siinä vaiheessa myös tullut meille.
Joulurauhan julistuksen jälkeen kohta puoliin onkin syöty jouluateria. Välillä ollaan syöty jouluateria vasta hiukan myöhemminkin. Tämä ei siis ole minään tiettynä kellon aikana aina. Kun lapset nukkui päikkäreitä, niin jouluateria syötiin vasta päikkäreiden jälkeen. Sen jälkeen sitten on ihan sellaista oleilua ja jännitystä ja sitten jossain kohtaa, usein tuossa klo 16-17 välillä meillä avataan paketit. Sitten meno rauhottuukin ja jokainen lapsi lähtee omaan rauhaansa tutkimaan lahjoja. Aikuiset saa sitten juoda kahvit rauhassa ja nauttia jälkiruokaherkuista.
Meidän joulupöytä näyttää lähes joka vuosi erilaiselta... Mutta ne, mitkä on ja pysyy, niin perunalaatikko, kinkku (äitini tuo kinkun aina aatto pöytään ja se on niin hyvin paistettu, että murenee, ilman tätä "murukinkkua" ei aattoruoka ole mitään;)), rosolli (mun tädin tekemä ollut usein, perinne siis sekin), suolakurkut ja punajuurisiivut. Näitä on aina! Mutta nykyään joulupöydässä on ollut myös bataatti-lanttulaatikko (mun äiti on sen tehnyt) vai oliko porkkana-lanttu?, savustettua kalaa, graavilohta, mätiä, smetanaa ja sipulia, perunoita+mummon tekemää jauhelihakastiketta (vanhimman lempiruoka, jota pitää saada joka joulu mummon tekemänä), kanansiipiä (mieheni ja toiseksi vanhimman toive), tortilloja tais olla viime jouluna. Mieheni haluaa joka joulu tuoda jotain uutta joulupöytään, joten meidän joulupöytä on sitten sekoitus kaikkea! :) Ei välttämättä niin kovin perinteisiä ruokia kaikki. Ja kaksi nuorintakin usein haluaa jotain omaa lempiruokaa, neiti useimmiten on tilannut nuudeleita. Ei ehkä ihan perinteisin ruoka sekään! ;D
Hedelmäsalaatti siis on sellainen, joka pitää joka joulu tehdä!! Kun on niin raskas ruoka muuten, niin hedelmäsalaatti tuo vähän keveyttä ja raikkautta siihen. Jälkiruuaksi on ihan perinteisesti aina ollut joulutorttuja (joita ei hirmuisen montaa jaksakaan syödä), yhdessä leivottuja ja koristeltuja pipareita tietty! (näistäkin kahta eri versiota, niin saa kaikki omia pipareitakin), joulusydämiä (ovat vaaleita pikkuleipiä joissa sisällä vadelmahilloa. Tosi hyviä, mutta haasteellisia tehdä). Viime jouluksi tein Domino palloja jotka olivat niin suuri suosikki, että tälle joululle niitä tilattu, sitten tein valkosuklaa-turkinpippuri karkkeja, rocky roadeja. Sitten tietty After Eight suklaa ja muffinssit oli listalla. Salmiakkia meillä ostetaan jouluksi aina iso kulhollinen, josta jokainen voi sitten käydä hakemassa, kun siltä tuntuu (kaikki muut tykkää salmiakista, paitsi vanhin lapsista). Tää on mieheni kanssa yhdessä tehty juttu. Suklaa kuuluu toki myös jouluun, mutta siitä pitää olla useampaa versiota. Laktoositon suklaa, maidoton suklaa ja ihan tavallinen suklaa. Onpahan sitten kaikille jotain! :)

Tässä siis pitkästi meidän joulun juhlaa!! On tuotu perinteitä lapsuuden jouluistamme, mutta myös luotu ihan uusia perinteitä omalle perheelle. Joulusaunaa meillä lämmitettiin silloin, kun kaksi vanhinta oli pieniä. Se oli perinne mieheni joulusta, heillä käytiin saunassa aina aattona. Mutta nykyään on siitä luovuttu, kun puuhaa muutenkin niin paljon. Siksi meillä lämpenee aatonaattona sauna tai ei enään sekään, kun kylpylässä nautitaan saunottelusta.

Suloista joulun odotusta kaikille!! <3

6 kommenttia:

 1. Voi, kaikilla on niin ihania jouluperinteitä! Teidän perheen perinteet kuulostavat aivan ihanilta :) Minä olen ehdottomasti perinteiden kannattaja, jos jotakin mukavia, hyväksihavaittuja perinteitä löytyy, miksei niitä voisi jatkaa :)

  Tästä postauksesta tuli ihana joulufiilis.. malttais olla vielä hetken kuuntelematta ekoja joululauluja.. malttaamalttaa.. vai malttaako? :D

  VastaaPoista
 2. Kiitos paljon Ruska! :) Mun mielestä on kans niin ihanaa lukea ihmisten jouluperinteitä. Kun niitä on erilaisia jonkun verran, mutta yhteistäkin. Tykkään kanssa jatkaa muutamia perinteitä ja tuo hautausmaalla käyminen on se, mikä on mulle itselleni niin tärkeä juttu. Isovanhempani olivat mulle niin rakkaita ja tärkeitä, että musta on niin ihanaa viedä haudalle se kynttilä. Ja meidänkin lapsille tuntuu olevan tärkeetä kuulla joka joulu ne samat asiat uudestaan ja yhdessä miettiä, että miksi joku asia on mennyt niin kun on. Ihania yhteisiä keskusteluhetkiä ollaankin saatu aikaiseksi.

  Mua kans nuo joululaulut on houkuttanu jo hetken aikaa!! ;) Kuulemma ens kuun alussa meillä saa niitä ruveta ihan oikeesti kuuntelemaan. Jos sinne asti mielensä malttais. Vaikeeta se on, mutta jos kuitenkin!! :D Me kuunneltiin meidän neidin kanssa jo muutama joululaulu vähän aikaa sitten jo, kun pojat ja mieheni ei ollut kotona. Kyllä ne joululaulut vaan on niin kauniita! Mulle on tänä jouluna tullut sellainen olo, että olis ihanaa kuunnella niitä vanhoja joululauluja, mitä ite on joskus lapsuudessa kuunnellut. Niin monta vuotta ollaan kuunneltu hiukan uudempia ja vanhat jääneet. Ehkä mä rupeen kaivamaan jostain niitä lauluja! <3

  Ihanaa alkavaa viikkoa!! <3

  VastaaPoista
 3. Nyt vasta tajusin etsiä tämän perinnepostauksen!
  Voi että, ihana joulu tuntuu teillä olevan. Hauska idea, että kaikki saavat joulupöytään mitä ruokaa haluavat, perinteisten lisäksi :) Jouluun kuuluu tietynlainen hurja ruokamäärä ja mässäilykin jopa :D
  Isovanhempien osallistuminen lastenne jouluun (ja heidän pyynnöstään vieläpä) lämmitti mieltä.
  Hautausmaan kynttilämeri on kaunista ja myös minun yksi lemppariasia joulussa.

  Hassua, ettei teidän jouluaattoon kuulu joulusauna, kun itselle se on niin tapa. Mutta kukin tavallaan ja uskon että hyvä joulu voi olla ilmankin :) (Onhan näin varmasti monissa perheissä)

  VastaaPoista
 4. Kiva, kun löysit! :)
  Meillä on kaikki lapset allergisia, toiseksi nuorin kaikista eniten. Sen takia ollaan hiukan jouduttukin joustamaan noissa perinteisissä ruuissa. Kyllähän niistäkin toki sopivia saa, mutta ollut jotenkin mielekkäämpää, että ei tartte kenenkään kanssa tapella syömisestä jouluna. ;) Totta tuo, että jouluun kuuluu paljon ruokaa ja ihanaa on istua samaan joulupöytään isolla porukalla, vaikka tilaa ei mielettömiä olekaan. Mutta hyvin on silti mahduttu! :D
  Me jätettiin tuo joulusauna pois ihan sen takia, että aatosta ei tulisi niin kiireinen, samoin haudoilla käynti. Tänä vuonna kyllä kovasti huvittaisi mennä ihan myöhään illalla miehen kanssa ihan kahdestaan käymään hautausmaalla. Katsotaan, miltä aattoilta sitten näyttää tänä vuonna!
  Mukavaa on lukea ihmisten erilaisia perinteitä, vaikka paljon on yhteistä, niin silti jokaisella on se joku oma juttu, mikä kuuluu jouluun.

  VastaaPoista